Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is sinds 2004 een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie. Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten zijn fysiotherapeuten met een geaccrediteerde 3-jarige post-HBO-opleiding. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het gebied van de bekkenbodem, het bekken, de buik, de lage buikorganen(blaas, darmen, baarmoeder of prostaat) de lage rug en de heupen.

De bekkenbodemspieren en het bekken, de bekkengewrichten, de heupgewrichten, de lage rug beïnvloeden elkaar wederzijds. Een klacht in het bekken of lage rug kan leiden tot een klacht in de bekkenbodemspier en omgekeerd. Met de bekkenbodemspieren “bestuur “je als het ware de blaas en de darm. Als de bekkenbodemspieren goed funktioneren kun je zelf beslissen of je wilt ophouden en wanneer je wilt plassen of ontlasten.

De bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Goede controle over het aan en ontspannen van de bekkenbodemspieren is niet voor iedereen eenvoudig. Uit onderzoek weten we dat , zonder instructie van een deskundige, slechts 1/3 van de mensen een goede aanspanning van de bekkenbodemspieren kan maken.

Wat doen de bekkenbodempieren?

  • Bij aanspannen kun je bewust en onbewust ontlasting , urine en windjes ophouden.
  • bij ontspanning kun je plassen en ontlasten en windjes laten
  • ze spelen een rol bij sexualiteit
  • ze ondersteunen de (lage) buikorganen
  • ze spelen een rol bij de balans (en stabiliteit) van het lichaam , tijdens stand en bij bewegingen ,

Bij zowel vrouwen, mannen (als kinderen) kunnen klachten ontstaan wanneer de bekkenbodemspieren niet goed functioneren. De bekkenbodemspieren kunnen zwak zijn of te gespannen. Het kan ook zo zijn dat de bekkenbodemspieren op het verkeerde moment aanspannen of ontspannen. Zo kunnen klachten ontstaan of kunnen al bestaande klachten verergeren.

Klachten waarbij de bekkenbodemspieren een rol spelen zijn o.a:

Blaas: vaak plassen, vaak erge aandrang, urineverlies , slechte straal , gevoel niet goed leeg te plassen , blaasontstekingen Darm: obstipatie, (vaak) moeten persen , niet kunnen ophouden, ontlasting verlies, anale pijn, anale kramp , anale fissuur, aambeien Verzakkingsklachten: van de baarmoeder, de blaas of de darm, Sexualiteit: pijn tijdens het vrijen, erectiestoornissen , pijn na het vrijen Zwangerschap: Bekken- lage rug – schaambeen – liesklachten -stuitpijn Pijnklachten: Lage rug- , bekken- , schaambeen – lies-, stuitpijnklachten , bij mannen en vrouwen

Wat doet de bekkenfysiotherapeut?

Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten middels een vraaggesprek en onderzoek zorgvuldig in kaart gebracht en zal in overleg met u een persoonlijk behandelplan worden opgesteld. De behandeling kan bestaan uit het verbeteren van het spiergevoel van de bekkenbodemspieren en informatie over wanneer en hoe je de bekkenbodemspieren kunt gebruiken. Het verkrijgen van inzicht in uw plas-, ontlasting- en drinkgedrag. Houdings – en bewegingsadviezen. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van oefeningen evt met oefenhulpmiddelen en inwendige behandelingen als myofeedback, functionele electrostimulatie of ballontherapie. Inwendige behandelingen worden u eerst uitgelegd , vervolgens worden deze alleen gedaan met uw toestemming. Er is een goede samenwerking met o.a. huisartsen, specialisten, verloskundigen, diëtisten en seksuologen.

Voor verdere informatie kunt u ook kijken op www.bekkenfysiotherapie.nl

Inwendig onderzoek/ palpatie : Dit is een manueel onderzoek dus zonder instrumenten. Een bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in onderzoek naar de bekkenbodemspierfunctie. Dit kan zowel vaginaal als anaal. De bekkenfysiotherapeut kan onderzoeken of u goed kunt aan- en ontspannen. Door de spier aan te raken krijgt u ook beter idee waar de bekkenbodemspier zich bevindt en of u de bekkenbodemspieroefeningen goed kunt uitvoeren (feedback).

Een inwendig onderzoek of behandeling bij de bekkenfysiotherapeut hoort pijnloos te zijn! En wordt alleen gedaan met uw toestemming.

Myofeedback, Biofeedback Bij een myofeedback onderzoek wordt een vaginaal of anaal ingebrachte probe aangesloten op het myofeedbackapparaat (MAPLe). Hiermee wordt de spieractiviteit van de bekkenbodem gemeten. Op een scherm (i-pad) krijgt u via beelden informatie over de spierfunkties. Middels een lijngrafiek is de aanspanning , de duur van aanspanning en mate en duur van ontspanning af te lezen. De bekkenfysiotherapeut maakt gebruik van de MAPLe. De MAPLe is het eerste systeem dat de spieractiviteit van individuele spieren aan verschillende zijdes en dieptes in de bekkenbodem heel precies in kaart brengt. Op een cirkel met 24 vakjes kunt u zien of de aan- of ontspanning zowel links als rechts, voor en achter plaats vindt. Pijnklachten in het gebied kunnen vaak beter gelokaliseerd worden omdat bij pijn de spanning (spieractiviteit) vaak hoger is. De MAPLE wordt gebruikt voor diagnose en voor behandeling van de bekkenbodemspier.

Aanschaf probes:

Probes, ballonnen en pelottes zijn persoonsgebonden (landelijke richtlijn). De bekkenfysiotherapeut heeft probes op voorraad. In veel gevallen moet u de probe zelf betalen omdat de zorgverzekeraars ze meestal niet vergoeden. U wordt tijdig geinformeerd over de kosten van myofeedback, FES of ballontherapie.

MAPLE specialist: www.novuqare.com

Functionele elektrostimulatie

Bij functionele electrostimulatie (FES) wordt de vaginaal of anaal ingebrachte probe aange-sloten op het myofeedback apparaat. De zenuwvezels in de bekkenbodem worden geprikkeld met als doel: -de bekkenbodemspier beter te kunnen aanspannen of beter te kunnen ontspannen -om overmatige aandrang te remmen (overactieve blaas) -om pijklachten te verminderen -om beter te kunnen ontspannen

Aanschaf probes:

Probes, ballonnen en pelottes zijn persoonsgebonden (landelijke richtlijn). De bekkenfysiotherapeut kan ze voor u bestellen. In veel gevallen moet u de probe zelf betalen omdat de zorgverzekeraars ze meestal niet vergoeden. U wordt tijdig geinformeerd over de kosten van myofeedback, FES of ballontherapie.

Ballontherapie

Bij ballontherapie wordt gebruik gemaakt van een ballonnetje dat vaginaal of anaal ingebracht kan worden. De ballon is met een slangetje verbonden aan een spuit, waardoor de ballon wat opgeblazen kan worden. Rectale ballontherapie kan helpen bij aandrang problemen ( veel of weinig aandrang gevoel) en bij ontlasting verlies. Een vaginale ballon of pelotte kan helpen bij pijn bij vrijen. (vaginisme, dyspareunie)